Metody hodnocení kvality Big Data a vhodnosti jejich využití - Kartous, Tomáš (2018)
Diplomová práce se zabývá dynamicky se rozvíjejícím fenoménem Big Data, jakožto novým typem zdroje geografických dat. Otázky spojené s kvalitou je při aplikaci Big Data nutné vzít do úvahy. Jsou vysvětleny základní koncepty (prostorových) Big Data a přístupy hodnocení kvality. Hlavní část práce se zabývá hodnocením kvality polohové přesnosti na příkladu konkrétní datové sady zaměřování poloh WIFI sítí metodami crowdsourcingu. Jsou analyzovány základní kvalitativní aspekty datové sady, zejména logická konzistentnost, polohová a časová přesnost. Autor porovnává tři metody aproximace polohy přístupových bodů WIFI a navrhuje postupy jejich implementace, se zohledněním kvalitativních aspektů a důrazem na automatizaci procesu.