Podávání transfúzních přípravků v intenzivní péči - Jagošová, Lucie (2018)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku podávání transfúzních přípravků v intenzivní péči, zejména na jednotlivé postupy před podáváním transfúze, dále na postupy při aplikaci transfúze, závěrem se zabývá ukončením transfúze. V teoretické části je krátce popsána historie hemoterapie, dále jsou objasněny jednotlivé transfúzní přípravky a krevní deriváty, kompetence všeobecných sester související s podáváním krevní náhrady, indikace k podání transfúze, aplikace krevní substituce, a nakonec se práce zabývá komplikacemi spojenými s podáním transfúze. Cílem empirické časti bylo zjistit a zhodnotit pomocí kvalitativního výzkumu, metodou skrytého pozorování, způsob ošetřovatelského postupu při aplikaci transfúzního přípravku (erytrocytárního koncentrátu).