Nefarmakologické ošetřovatelské intervence v rámci preventivní strategie deliria na JIP/ARO - Gerlová, Barbora (2018)
Diplomová práce je zaměřena na nefarmakologické ošetřovatelské intervence v rámci preventivní strategie deliria na JIP/ARO. Teoretická část práce zahrnuje charakteristický popis deliria, jeho epidemiologii, etiopatogenezi, dále popisuje příčiny, příznaky a rizikové faktory. Nejdůležitější kapitolou je prevence deliria a dalšími kapitolami jsou screeningová detekce deliria a jeho léčba. Empirická část práce zjišťuje znalosti sester o prevenci deliria, a zda sestry pracující na JIP/ARO využívají nefarmakologických ošetřovatelských intervencí předcházejících deliriu. Data byla sbírána kvantitativní metodou výzkumu pomocí nestandardizovaného dotazníku.