Alimentární nákazy: znalosti, zkušenosti, vnímání rizik a preventabilní chování - Hájková, Jana; Peřina, Aleš, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav podpory a ochrany zdraví (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá nákazami alimentárního původu. Teoretická část popisuje hlavní charakteristiku a rozdělení alimentárních nákaz, jejich epidemický řetězec, příčiny vzniku, faktory ovlivňující vznik infekce a průběh onemocnění. Dále jsou popsány zásady bezpečnosti potravin v domácnosti, které vyplývají z dokumentu Světové zdravotnické organizace „Pět klíčů k bezpečnému stravování“. Nakonec jsou popsána onemocnění, která se mohou v souvislosti s potravinami vyskytovat v našich podmínkách. Praktická část zjišťuje a hodnotí některé základní znalosti a dovednosti ohledně prevence vzniku alimentárních nákaz a vnímání rizika vzniku alimentárních nákaz.
This bachelor thesis deals with diseases of alimentary origin. The theoretical part describes the main charakteristics and classification of foodborne illnesses, their epidemic chain, causes of origin, factors influencing the development of infection and course of illness. It also describes the principles of food safety in the household, that arising from the document of World Health Organization "Five keys to safer food". Finally, there are described illnesses, that may occur in our conditions in the context of food. The practical part detects and evaluates some basics knowledge and skills regarding the prevention of foodborne illness and the perception of risk of developing the foodborne illness.
Vedoucí práce: Aleš Peřina
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: bezpečnost potravin; hygiena potravin; nemoci přenášené potravou; food hygiene; Foodborne Diseases; Food Safety; bakalářské práce; bachelor's theses