Vergenčně-akomodační synkinéza - Hráčková, Barbora, 1992- (2018)
Bakalářská práce shrnuje problematiku vergenčně-akomodační synkinézy. Úvodní kapitoly jsou věnovány popisu akomodace a vergence. Následuje obsáhlá kapitola zabývající se samotnou vergenčně-akomodační synkinézou. Popisuje vývoj akomodace a vergence, integrační pyramidu binokulárního vidění a patologii vergenčně-akomodační synkinézy. Poslední část práce rozebírá možné ortoptické postupy, které mohou příznivě ovlivnit léčbu pacientů s poruchou vergenčně-akomodační synkinézy. Zmíněny jsou i přístroje vhodné k ortoptické léčbě.