Monokulární stereopse - Zitová, Klára; Smolíková, Kristýna, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2018)
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou zrakového vnímání hloubky. Detailně pojednává o monokulární stereopsi založené na vnímání hloubky pomocí monokulárních vodítek. V úvodních kapitolách popisuje mechanismus vidění, anatomii a fyziologii sítnice a průběh zrakové dráhy. Stručně informuje o jednoduchém binokulárním vidění. Kapitola vnímání hloubky uvozuje problematiku monokulární stereopse a rozděluje vodítka hloubky na monokulární, binokulární a okulomotorická. Pro ucelenost tématiky je v práci zmíněna i binokulární stereopse. V závěrečné části je uvedena rozlišovací schopnost a rozsah účinnosti vodítek, interakce informací mezi vodítky a vznik konfliktu vyvolávajícího zrakové klamy.
The Bachelor thesis describes characteristic of visual perception of depth. It deals in detail with monocular stereopsis based on depth perception using monocular cues. The first chapters are devoted to the mechanism of vision, anatomy and physiology of the retina and the pathway. Further it briefly informs about binocular single vision. The depth perception chapter introduces the issue of monocular stereopsis and divides the depth cues into monocular, binocular and oculomotor. To give the complex overview the binocular stereopsis is mentioned as well. The final part explains the visual acuity and effectiveness extent of the cues, information interaction among cues and onset of a conflict which brings visual illusions.
Vedoucí práce: Kristýna Smolíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: monocular stereopsis; monokulární stereopse; percepce hloubky; Depth Perception; bakalářské práce; bachelor's theses