Monokulární stereopse - Zitová, Klára (2018)
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou zrakového vnímání hloubky. Detailně pojednává o monokulární stereopsi založené na vnímání hloubky pomocí monokulárních vodítek. V úvodních kapitolách popisuje mechanismus vidění, anatomii a fyziologii sítnice a průběh zrakové dráhy. Stručně informuje o jednoduchém binokulárním vidění. Kapitola vnímání hloubky uvozuje problematiku monokulární stereopse a rozděluje vodítka hloubky na monokulární, binokulární a okulomotorická. Pro ucelenost tématiky je v práci zmíněna i binokulární stereopse. V závěrečné části je uvedena rozlišovací schopnost a rozsah účinnosti vodítek, interakce informací mezi vodítky a vznik konfliktu vyvolávajícího zrakové klamy.