Ortoptická péče o pacienta po operaci Brownova syndromu - Cvachová, Aneta; Fraitová, Hana; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou Brownova syndromu, také označovaném jako syndrom pouzdra šlachy horního šikmého svalu, jeho operačním řešením a následnou ortoptickou péčí. Nastiňuje anatomii okohybného aparátu oka, zabývá se rozdělením, příčinami a diagnostikou Brownova syndromu. V další části jsou rozebrány možnosti konzervativní, a především chirurgické léčby s popisem operačních výkonů prováděných při operaci Brownova syndromu. Součástí práce je případová studie kongenitální formy syndromu, na které jsou demonstrovány možnosti následné pooperační ortoptické péče.
The bachelor's thesis deals with the topic of Brown syndrome, also known as the Superior Oblique Tendon Sheath Syndrome (SOTSS). Main objectives include SOTSS’s surgical treatment and subsequent orthoptics care. The thesis outlines basic anatomy of extraocular muscles and provides a classification of the syndrome, its causes, and diagnostics. Furthermore, focus is taken onto the options of the nonsurgical and surgical management, as well as the description of the surgical techniques used in connection with the syndrome. Finally, a case study of congenital form within the field of topic is provided together with the options of post-surgical orthoptic treatment.
Vedoucí práce: Hana Fraitová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: ortoptika; pooperační ortoptická péče; poruchy hybnosti oka; post-surgical orthoptic treatment; Ocular Motility Disorders; Orthoptics; bakalářské práce; bachelor's theses