Ortoptická péče o pacienta po operaci Brownova syndromu - Cvachová, Aneta (2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou Brownova syndromu, také označovaném jako syndrom pouzdra šlachy horního šikmého svalu, jeho operačním řešením a následnou ortoptickou péčí. Nastiňuje anatomii okohybného aparátu oka, zabývá se rozdělením, příčinami a diagnostikou Brownova syndromu. V další části jsou rozebrány možnosti konzervativní, a především chirurgické léčby s popisem operačních výkonů prováděných při operaci Brownova syndromu. Součástí práce je případová studie kongenitální formy syndromu, na které jsou demonstrovány možnosti následné pooperační ortoptické péče.