Ontogenetický vývoj binokulárního vidění - Odvárková, Zuzana; Unčovská, Edita; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2018)
Bakalářská práce popisuje ontogenetický vývoj binokulárního vidění v životě člověka, přičemž převážná část práce se věnuje období nejvýznamnějšího vývoje, tj. od narození po desátý rok života. Zaměřuje se na vývoj anatomických struktur oka a mozku, na vznik a vývoj dalších zrakových modalit, které jsou nezbytné pro vznik a vývoj binokulárního vidění, jako je zraková ostrost, postavení a motilita očí, akomodační a vergenční mechanismus, fixace a retinální korespondence. Nejvýznamnější část práce se věnuje vývoji jednotlivých stupňů binokulárního vidění rozřazených podle Wortha na superpozici, fúzi a stereopsi. Práce také obsahuje informace o kritické periodě jednotlivých zrakových kvalit a možných patologických změnách při poruchách vývoje binokulárního vidění.
The bachelor thesis describes the ontogenetic development of binocular vision from conception to extinction, although most of the work deals with the period of the most significant development from the birth to the tenth year of life. It focuses on the development of anatomical structures of the eye and brain, and the development of other visual modalities that are necessary for the development of binocular vision, such as visual acuity, eye position and motility, accommodation and vergence mechanisms, fixation and retinal correspondence. The most important part of the thesis deals with the development of the different steps of binocular vision sorted by Worth on superposition, fusion and stereopsis. The thesis also contains information about the critical period of individual visual qualities and possible pathological changes in case of disturbances in the development of binocular vision.
Vedoucí práce: Edita Unčovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: percepce hloubky; reflex arc fusion; reflexní oblouk fúze; vidění binokulární -- genetika; Depth Perception; Vision, Binocular; bakalářské práce; bachelor's theses