Ontogenetický vývoj binokulárního vidění - Odvárková, Zuzana (2018)
Bakalářská práce popisuje ontogenetický vývoj binokulárního vidění v životě člověka, přičemž převážná část práce se věnuje období nejvýznamnějšího vývoje, tj. od narození po desátý rok života. Zaměřuje se na vývoj anatomických struktur oka a mozku, na vznik a vývoj dalších zrakových modalit, které jsou nezbytné pro vznik a vývoj binokulárního vidění, jako je zraková ostrost, postavení a motilita očí, akomodační a vergenční mechanismus, fixace a retinální korespondence. Nejvýznamnější část práce se věnuje vývoji jednotlivých stupňů binokulárního vidění rozřazených podle Wortha na superpozici, fúzi a stereopsi. Práce také obsahuje informace o kritické periodě jednotlivých zrakových kvalit a možných patologických změnách při poruchách vývoje binokulárního vidění.