Záhada leteckých předpisů - Smejkalová, Terezie (2017)
Tato práce se zabývá postavením a právním charakterem tzv. leteckých předpisů v českém právu. Po krátkém představení fungování systému regulace civilního letectví na mezinárodní a vnitrostátní úrovni se věnuje problematice recepce standardů, doporučení a postupů vydávaných Mezinárodní organizací pro civilní letectví (ICAO) do českého práva. V návaznosti na analýzu jejich právního charakteru v rámci mezinárodního práva veřejného se tato práce pozastavuje nad tzv. leteckými předpisy a klade si otázku, zda se jedná v našem právním systému o přípustnou a ústavní variantu recepce těchto standardů. Ukazuje, že i když by se o ústavnosti leteckých předpisů a celého souvisejícího řešení zvoleného českým zákonodárcem dalo relativně úspěšně pochybovat, faktická funkčnost tohoto mechanismu pokládá poměrně dobrý základ pro další sociologicko-právní zkoumání pojmu platnosti práva.