Aplikace mobilních GIS pro tematické mapování - Tajovský, Jan (2018)
Diplomová práce se zabývá aplikacemi mobilních zařízení použitelných při tematickém mapování a návrhem mobilní a webové aplikace pro potřeby Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Rešeršní část se věnuje souhrnu komerčních a volně dostupných mobilních aplikací, vč. jejich použití v praxi. Pilotní projekt popisuje návrh struktury, softwarové řešení a následné testování mobilní a webové aplikace pro sběr dat v terénu. Cílem bylo zhodnotit dosavadní programové možnosti pro tematické mapování a navrhnout způsob, jak přistoupit k datasetu návštěvnické infrastruktury, uzávěrů jeskyní a skládek, aby jej mohli uživatele jednoduše upravovat a přidávat do něj informace o kontrolách. Vybrány byly technologie firmy ESRI, konkrétně Collector for ArcGIS a Web AppBuilder, které mohou využít dataset uložený na cloudu a které jsou uživatelsky přívětivé pro editací prvků. Příslušník stráže přírody si stáhne aplikaci do „smart“ zařízení a přímo v terénu zadává kontroly.