Historický vývoj a současný stav meandrujících úseků vodních toků Dyjsko-svrateckého úvalu - Patrnčiak, Lukáš (2018)
V téhle závěrečné práci se věnujeme pozorování typického rysu vodních toků, tedy jejich meandrování, a to na území Dyjsko-svrateckého úvalu a doplňkově i na území přilehlé Bobravské vrchoviny. Ke studiu jsme si zvolili sedm řek, na kterých byli pozorovány polohové změny meandrujících úseků na základě superpozice starých topografických map a leteckých snímků, pokrývajících období od druhé poloviny 18. století do současnosti. Tyto toky byli ješte doplněny o další čtyři z oblasti úvalu. Hledali jsme nejaktivněji meandrující říční segmenty v minulosti i současnosti a pokusily jsme se určit lokality, na kterých by mohlo v blízké budoucnosti k vývinu meandru dojít. Na vybraných dvou lokalitách na Svratce a Jihlavě jsme prodloužili pozorovanou časovou řadu říční sedimentace.