Poproudové změny zrnitosti říčních lavic Spojené Bečvy - Daňová, Lucia (2018)
V rámci tejto diplomovej práce boli pozorované lavice na rieke Bečve od Valašského Meziříčí až po jej sútok s Moravou. Zo zaznamenaných lavíc na Bečve bolo vybraných 17, na ktorých bol skúmaný poprúdový trend zrnitosti a vytriedenia. Použitými metódami pri získavaní dát boli grid count, fotogranulometria reprezentovaná softwarom Sedimetrics Digital Gravelometer a objemové vzorkovanie. Porovnaním fotogranulometrie a grid countu bola vyjadrená silná vzájomná závislosť pri percentiloch D50, D84 a D95, pričom percentil D16 nevykazoval veľkú mieru závislosti. Práca si všímala vplyv mnohých antropogénnych prvkov, ktoré pôsobili na Bečve ako diskonektivity. Práve tie na rieke spôsobili, že predpokladané zjemňovanie po prúde bolo narušené. Vytriedenie i zrnitosť nemali preto typický poprúdový trend zlepšovania stupňa vytriedenia a zmenšovania zrna. Čiastkovými výstupmi práce boli zmeny zrnitosti v rámci lavíc, kde sa na zrnitosti výraznejšie podpísal vplyv povodne z jari 2017.