Hydrologické funkce náhonů za nízkých a vysokých vodních stavů - Svobodová, Eva (2018)
Tato diplomová práce se zabývá hydrologickou a hydraulickou analýzou dvou vodních náhonů v povodí Javorky. Hlavním cílem je výzkum funkce náhonů za malých a velkých vodností, přičemž k jejich analýze je použit srážkoodtokový model HEC-HMS a hydrodynamické modely HEC-RAS a MIKE 11. Druhotným cílem je zhodnocení funkčnosti modelovacích prostředků. Práce obsahuje popis hydrometrického měření, jehož výsledné hodnoty slouží k verifikaci hydrodynamických modelů, dále metodiku práce v použitých modelech, výsledky a jejich diskuzi. Z výsledků modelování plyne, že studované vodní náhony nedokáží v případě povodní významně ovlivnit kulminační průtok. Naopak musí být řešena správná manipulace se stavidlovými objekty na náhonu i na vodním toku, což platí i pro období sucha. Výsledkem práce je také mapa modelových rozlivů pro stoletou vodu a její porovnání s databází DIBAVOD.