Problematika popisu na mapách. - Pavelka, Tomáš (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou popisu na mapách. V rámci práce je řešen význam popisu jakožto součásti mapového pole, jeho role v procesu čtení mapy a vliv jednotlivých proměnných na proces vyhledávání. Dále jsou zkoumány konkrétní přístupy k řešení optimalizace proměnných popisu a to jak v rámci běžných studií, tak v rámci studií využívajících technologie eye-trackingu. V druhé části práce je pak zpracován vlastní experiment pomocí technologie eye-trackingu. V rámci experimentu je pozorována řada faktorů a jevů, hlavní hypotézy se však týkají vlivu tvaru území na výsledky a vyhledávací strategie uživatelů a porovnáním efektivity proměnné velikost písma.