Změny vývojové stability u domácích myší v důsledku hybridizace - Mikula, Ondřej (2009)
Ve své práci jsem se zabýval změnami fluktuační asymetrie, definované jako rozptyl individuálních pravolevých rozdílů, v hybridní zóně mezi dvěma poddruhy myši domácí (Mus musculus musculus a Mus musculus domesticus). Studována byla proměnlivost fluktuační asymetrie tvaru spodní strany lebky v českém transektu hybridní zónou a proměnlivost fluktuační asymetrie velikosti a tvaru mandibuly v českém a dánském transektu. Tím pádem bylo možné testovat, zda je dopad hybridizace na fluktuační asymetrii závislý na znaku (lebka vs. mandibula) a nebo na zeměpisné oblasti (střední Evropa vs. Jutský poloostrov). Skupiny myší odchycených ve stejném roce na stejném místě byly pojednávány jako samostatné populace, čímž byla vzata v úvahu místní a časová proměnlivost fluktuační asymetrie. Vliv hybridizace byl testován pomocí polynomiálních regresí populačních fluktuačních asymetrií na hybridní indexy, což jsou četnosti diagnostických alel typu musculus v genofondech příslušných populací.