Fungování analytických adjektiv v ruštině, češtině a polštině - Plesník, Lukáš (2018)
Disertační práce Fungování analytických adjektiv v ruštině, češtině a polštině je věnována morfologicky nezformovaným lexikálním jednotkám, které plní ve vztahu k řídícímu výrazu determinační funkci. Analytická adjektiva, jejichž terminologická nominace vychází z ruské lingvistiky, jsou představena pohledem tzv. úzkého a širokého pojetí. V disertační práci jsou prezentovány aktuální jazykové tendence související s demokratizací jazyka či s rostoucími projevy analytizmu a aglutinace v současných slovanských jazycích. Značná pozornost je věnována teoretickému vymezení analytických adjektiv, jsou nastíněny možné způsoby klasifikace, je prezentována jejich role jako významného strukturního komponentu v rámci analytických konstrukcí. Pozornost je věnována rovněž prefixoidům a řecko-latinským formantům, jež reprezentují aktivní komponenty četných slovotvorných procesů. Analytická adjektiva ruštiny, češtiny a polštiny jsou postoupena důkladné lingvistické analýze, která zkoumá jejich sémantic