Teoretické znalosti sester o odběrech biologického materiálu v intenzivní péči - Hlavňovská, Michaela (2018)
Teoretická část objasňuje základní třídění laboratorních vyšetření podle charakteru odebraného biologického materiálu. Definuje správné fáze laboratorních postupů a kroků od samotné indikace kXodběru vzorku. Zabývá se problematikou odebírání biologického materiálu u pacientů vXintenzivní péči se zaměřením na invazivní vstupy. Teoreticky jsou uvedeny komplikace u dlouhodobě zavedených katetrů. VXpraktické části jsou prezentovány výsledky teoretických znalostí sester. Zásady správného odběru a vhodná technika jsou předmětem zkoumání znalostí zdravotnického personálu pracujícího bez odborného dohledu. Pomocí dotazníkového šetření jsou vyhodnoceny teoretické znalosti. Data jsou zpracovaná do tabulek a grafů. Prezentované výsledky jsou slovně okomentovány.