Kofein a výživa člověka - Dreslerová, Daniela; Spáčilová, Jana, 1988-; Masarykova univerzita. Ústav podpory a ochrany zdraví (2018)
Bakalářská práce pojednává o problematice kofeinu ve výživě člověka a shrnuje dostupné poznatky z této oblasti. Teoretická část práce se zabývá konkrétními mechanismy účinku na lidské zdraví, metabolismem kofeinu, přírodními i syntetickými zdroji kofeinu a v neposlední řadě toxikologií a bezpečností kofeinu a vlivem kofeinu na zdraví rizikových skupin populace. Cílem praktické části je aplikovat tyto poznatky do praxe a zmapovat tak reálné znalosti o vlivu kofeinu na zdraví člověka u studentů vysokých škol a jejich návyků ve spojitosti s konzumací kofeinu.
The bachelor thesis deals with caffeine in human nutrition and summarizes available knowledge from this area. The theoretical part deals with specific mechanisms of effect on human health, caffeine metabolism, natural and synthetic sources of caffeine and, last but not least, toxicology and caffeine safety and the influence of caffeine on the health of risk population groups. The aim of the practical part is to apply these findings to practice and to map the real knowledge about the influence of caffeine on human health at university students and their habits in connection with caffeine consumption.
Vedoucí práce: Jana Spáčilová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: kakao; káva; kofein -- škodlivé účinky; výživa člověka; cocoa; coffee; human nutrition; Caffeine; bakalářské práce; bachelor's theses