Kofein a výživa člověka - Dreslerová, Daniela (2018)
Bakalářská práce pojednává o problematice kofeinu ve výživě člověka a shrnuje dostupné poznatky z této oblasti. Teoretická část práce se zabývá konkrétními mechanismy účinku na lidské zdraví, metabolismem kofeinu, přírodními i syntetickými zdroji kofeinu a v neposlední řadě toxikologií a bezpečností kofeinu a vlivem kofeinu na zdraví rizikových skupin populace. Cílem praktické části je aplikovat tyto poznatky do praxe a zmapovat tak reálné znalosti o vlivu kofeinu na zdraví člověka u studentů vysokých škol a jejich návyků ve spojitosti s konzumací kofeinu.