Interaction of proteins with plasmachemically prepared surfaces - Makhneva, Ekaterina (2018)
Biosenzory jsou intenzivně vyvíjeny a využívány pro biomedicínské a environmentální studie. Metody křemenných krystalových mikrovah (QCM) a povrchové plasmonové resonance (SPR) se ukázaly jako velice slibné nástroje pro citlivou detekci různých antigenů a bakterií. Pro vývoj účinných biosenzorů je vždy nutná imobilizace biorekognitivních biomolekul na povrchu senzoru. Povlaky obsahující karboxylové a aminové skupiny mají velký význam pro biologické aplikace díky jejich vysoké reaktivitě umožňující tvorbu kovalentních vazeb mezi biomolekulami a povrchem. Pro většinu aplikací je nutná dostatečně vysoká povrchová koncentrace funkčních skupin, stejně jako stabilita vrstvy v roztocích s různým pH. V této práci byly v různých typech výbojů za nízkého nebo atmosférického tlaku připraveny stabilní plazmové polymery (PP) bohaté na aminy nebo karboxyly. Chemické složení, vlastnosti a stabilita PP byly zkoumány pomocí elipsometrie, změn intenzit charakteristických absorpčních píků v infračervené