Rozvoj sociálních kompetencí klientů rezidenčních zařízení skrze alternativní metody výtvarné činnosti - Matějková, Michaela (2018)
Disertační práce s názvem Rozvoj sociálních kompetencí klientů rezidenčních zařízení skrze alternativní metody výtvarné činnosti má za cíl představit problematiku poruchového a problémového chování skrze etiologii exogenního charakteru. Cílem první části je provést analýzu osobnostních predispozic, rodinné anamnézy, školy a školního prostředí u dítěte s poruchou chování. Teoretická východiska pak směřují k výzkumu, který má za cíl zkoumat příčinné souvislosti mezi projevy problémového chování a nedostatkem sociálních kompetencí. Dále výzkumná část ověří vztah mezi alternativními výtvarnými technikami a rozvojem psychických vlastností osobnosti, které by dítěti s poruchou chování usnadnili návrat do intaktní společnosti.