Analýza buněčných antigenů u leukémií - ROR1 a COBLL1 u chronické lymfocytární leukémie - Plešingerová, Hana (2018)
Úvod: Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je maligní onemocnění B lymfocytů, jejichž přežití závisí na signálech poskytovaných mikroprostředím. Maligní B lymfocyty se odlišují od zdravých povrchovou expresí tyrozin kinázy ROR1, která aktivuje signální dráhu Wnt/PCP (planar cell polarity) regulující migraci buněk CLL. Prognóza pacientů s CLL je značně variabilní a určuje se zejména dle přítomnosti somatických hypermutací v IGHV (variabilní oblast těžkého řetězce imunoglobulinu) a aberací v genu TP53 (delece či mutace). Cílem práce bylo potvrdit vazbu ROR1 a jeho nově identifikovaného partnera COBLL1 a vyšetřit vztah exprese genu COBLL1 k prognóze pacientů s CLL a chování maligních buněk. Metody: Vazby proteinů byly analyzovány za použití transfekce buněk HEK293 vektory kódujícími COBLL1 a ROR1 a následné imunoprecipitace a imunofluorescenčního barvení. Exprese byla hodnocena kvantitativní RT-PCR a westernovým přenosem. Celkové přežití pacientů (OS) a jejich čas do první a druhé terapie byla porovnávány dle Kaplan-Meierových křivek.