Antiviral effect of synthetic derivatives of nucleotides and nucleosides against DNA and RNA viruses - Zouharová, Darina (2018)
Práce se zabývá látkami nukleotidového a nukleosidového charakteru, které vykazují antivirální účinek. Dále je v práci pojednáno o liposomálních nosičích, které jsou vhodným nanopartikulárním systémem pro cílení léčiv včetně antivirotik. Herpesviry a flaviviry představují významnou skupinu lidských a zvířecích patogenů. Proti naprosté většině flavivirů význačných z medicínského hlediska nejsou komerčně dostupná antivirotika a schválená terapie. Úspěšná antivirová léčba je dostupná proti řadě herpesvirů. V případě Aujeszkyho choroby však doposud nebyla schválena žádná účinná chemoterapie. Značnou komplikaci v léčbě virových infekcí představuje vznik rezistentních forem. Z těchto důvodů je cílem předkládané práce nalézt vhodné látky pro inhibici virové infekce. Nukleosidové analogy jsou základními terapeutiky pro léčbu virem infikovaných pacientů, proto byla vybrána série látek z této skupiny pro testování antivirálního účinku proti zvoleným herpesvirovým a flavivirovým patogenům. V příp