Preparation of adjuvant nanoliposomal carriers for construction of recombinant vaccines - Bartheldyová, Eliška (2018)
Tato disertační práce se zabývá přípravou liposomů pro vakcinaci a targeting. Pro vakcinaci byly použity metalochelatační liposomy s navázaným antigenem, pro targeting na CD44 receptor liposomy s navázanou kyselinou hyaluronovou, pro targeting na dendritické buňky byly použity liposomy s manosylovaným povrchem. Pro navázání proteinu na liposomální nosič byla použita metalochelatační vazba mezi lipidem DOGS-NTA-Ni a His-tagem na vybraném proteinu. Pro navázání kyseliny hyaluronové a mananu byl použit nový N-oxy lipid vyvinutý ve spolupráci s RNDr. M. Ledvinou, CSc. (VŠCHT). Skupina RNDr. Ledviny, CSc. připravila také řadu adjuvans vycházejících ze struktury MDP, jejichž imunostimulační účinky byly dále testovány in vivo. Struktura liposomů byla studována pomoci dynamického rozptylu světla, nanoparticle tracking analýzy, TRPS metody, transmisní elektronové mikroskopie, mikroskopie atomárních sil, cryoelektronové mikroskopie, gelové permeační chromatografie, fluorimetrie. Pro studium targ