Hostitelsko-parazitická interakce jako extrémní forma konfliktu rodič - potomek - Abraham, Marek Mihai (2018)
Rodičovská starostlivosť patrí medzi základné vlastnosti stavovcov a je schopná zlepšiť fyziologický stav mláďat ako aj telesnú kondíciu budúcich dospelých jedincov. No pre rodičov je energeticky nákladná, čím sa vytvára konflikt medzi mláďatami a rodičmi. U nidikolných vtákov sa embryá vyvíjajú v hniezde, čím vzniká priestor pre ďalšie súperenie: medzi rodičmi ochotnými sa starať o svoje mláďatá a tými, ktorí nie sú; inými slovami medzi hostiteľskými druhmi a na nich parazitujúcimi druhmi. Táto práca sa sústreďuje na správanie mláďat modelového parazitického druhu kukučky obyčajnej (Cuculus canorus) po vyliahnutí. V prvej časti sa zaoberá rozdielmi v žobraní medzi samčími a samičími mláďatami. Neboli zistené žiadne rozdiely medzi pohlaviami ani vekovými kategóriami mláďat v hlasitosti, ráznosti (intenzite) alebo dĺžke zvukového prejavu.