Orální zdraví dětí ve věku 13 - 15 let, vztah mezi jeho ukazateli a genetickým pozadím - Musilová, Kristína (2018)
Řada literárních údajů nasvědčuje tomu, že mezi rizikové faktory vzniku zubního kazu a parodontopatií u dětí patří nejenom lokální noxy, ale také další faktory jako je zdravotní stav v průběhu dětství a vzdělání rodičů. Ukazuje se rovněž, že tyto choroby mohou mít i genetické pozadí. Cílem naší práce bylo posoudit v retrospektivní studii vztah mezi přítomností kazu a výskytem a stupněm gingivitidy u 13 - 15letých dětí sledovaných v rámci skupiny ELSPAC Brno a stupněm vzdělání jejich rodičů, závažností přítomných ortodontických anomálií, stupněm opacit skloviny, spektrem a množstvím parodontálních patogenů a zhodnotit vztah vybraných polymorfismů v genech pro rozvoj sledovaných chorob. Náhodně vybrané děti ze skupiny ELSPAC Brno (n=780), jejichž rodiče souhlasili se zařazením do studie, byly vyšetřeny na Stomatologické klinice LF MU a FN u sv. Anny v Brně. U dětí jsme zaznamenali KPE index zubů (dle kriterií WHO, D3MFT) i výskyt opacit skloviny (Dean´s fluorosis index), gingivitidu jsme hodnotili pomocí modifikovaného gingiválního indexu (GI), přítomnost plaku a zubního kamene jsme hodnotili pomocí indexu IOTN.