Semantic BMS: Semantics-Driven Middleware Layer for Building Operation Analysis in Large-Scale Environments - Kučera, Adam (2018)
Měření a vyhodnocování efektivity provozu budov a jejich technického vybavení jsou významnými úkoly při zajištění efektivního, úsporného a udržitelného provozu. Moderní budovy jsou vybaveny automatizačními systémy, které obsahují velké množství různých senzorů. V porovnání s dalšími zdroji dat, jako jsou například ekonomická data, jsou údaje ze senzorů podrobnější, čerstvější a přesnější. Automatizační systémy nicméně postrádají vhodné nástroje pro práci s daty, což limituje jejich použití pro optimalizaci provozu. Tento problém se zřetelně ukazuje zejména ve velkých areálech. Cílem této práce je odstranit tento problém a zpřístupnit správcům budov data z automatizačních systémů, aby mohli s minimálním vynaloženým úsilím používat tato data pro vyhodnocování efektivity provozu. Tato práce představuje ontologický model, který obohacuje automatizační data o nové sémantické informace. Tento model je vytvořen pomocí jazyka Web Ontology Language (OWL). Ontologie Semantic Sensor Network, vyv