Protein engineering for analysis of structure-function relationships of enzymes - Lišková, Veronika (2018)
Enzymy jsou přírodní biokatalyzátory vynikající vysokou efektivitou a specifitou. Díky těmto vlastnostem jsou enzymy využívané v mnoha biotechnologických odvětvích. Na rozdíl od chemických katalyzátorů, běžně se vyskytující enzymy neumožňují přeměnu nepřirozených substrátů nebo katalýzu reakcí probíhajících za extrémních či jinak nepřirozených podmínek. Tato disertační práce odhaluje komplexní vztahy mezi sekvencí enzymů, jejich strukturou a funkcí pomocí metod proteinového inženýrství pro získání funkčních enzymů v náročných podmínkách. Práce také poskytuje detailní přehled technik řízené evoluce, racionálního a semi-racionálního designu jako hlavních metod používaných pro inženýrství proteinů. Výsledková část práce zahrnuje tři studie zaměřené na hydrolytické enzymy z rodiny halogenalkandehalogenas (HLD). HLD štěpí vazbu mezi uhlíkem a halogenem v širokém spektru halogenovaných alkanů, což umožňuje jejich využití v mnoha biotechnologických aplikacích. Biotechnologické využití HLD je