Ekologie a etologie solifug (Arachnida: Solifugae) - Martišová, Martina, 1978- (2018)
Solifugy (Arachnida: Solifugae) představují jednu z nejdůležitějších složek fauny většiny aridních a semiaridních oblastí, přesto existuje jen velmi málo studií zabývajících se různými aspekty biologie těchto pozoruhodných pavoukovců. Cílem mé práce bylo detailně prozkoumat biologii dvou druhů solifug, středoasijské solifugy Galeodes caspius subfuscus Birula 1937 (Galeodidae) a iberijské Gluvia dorsalis (Latreille 1817) (Daesidae), a vypracovat aktualizovaný přehled poznatků o solifugách zaměřený především na ekologii a etologii, založený na výsledcích vlastních pozorování a shrnutí dostupných informací. Zjistila jsem, že oba druhy G. caspius a G. dorsalis se nejčastěji vyskytují na otevřených písčitých plochách s řídkým nebo nízkým vegetačním pokryvem. Jsou noční, sezónní aktivita je u obou druhů ovlivněna teplotou a množstvím srážek. Výsledky mé studie ukázaly, že G. dorsalis je biennální druh, se 7-9 juvenilními stádii a délkou života minimálně 2 roky.