Populační a populačně-genetické aspekty biologických invazí a jejich vliv na koevoluční vztah mezi hořavkami a mlži. - Bartáková, Veronika (2018)
Invaze nepůvodních druhů často ohrožují původní druhy, společenstva a ekosystémy. Antropogenní faktory mohou mít výrazný dopad na současné rozšíření vnitrodruhové genetické diverzity původních i nepůvodních organismů. Přítomnost nepůvodních druhů může také ovlivňovat mezidruhové koevoluční vztahy ve společenstvech původních organismů. Interagující druhy často existují v prostorově strukturovaných populacích, ve kterých probíhá koevoluce různou rychlostí a to vytváří geografickou mozaiku adaptací a proti-adaptací. Cílem této práce bylo studovat populační a populačně-genetické aspekty biologických invazí a jejich vliv na hostitelsko-parazitické vztahy za použití behaviorálních a molekulárních přístupů. Jako studovaný systém byl použit oboustranný vztah mezi hořavkami (Rhodeus amarus) a mlži z čeledi Unionidae, který je ovlivněn recentními invazemi škeble asijské (Sinanodonta woodiana) a slávičky mnohotvárné (Dreissena polymorpha).