Mechanismus protinádorového působení wedelolaktonu - Kučírková, Tereza, 1989- (2018)
Disertační práce je zaměřena na podrobnou analýzu protinádorových účinků wedelolaktonu na linie prsních karcinomů. Jednou z důležitých charakteristik u karcinomu prsu je jeho ER (estrogenový receptor) status. Nádory exprimující ER, tedy ER pozitivní, jsou k růstu stimulovány estradiolem podobně jako normální prsní tkáň a mohou být léčeny hormonální terapií estrogenovými antagonisty. Pacientky s těmito nádory mají lepší prognózu. ER negativní nádory neexprimují žádné ER nebo jen ve velmi omezené míře, na terapii estrogenovými antagonisty nereagují. Přírodní polyfenolické látky se mohou chovat jak antiproliferačně, tak jako estrogenoví agonisté (proproliferačně). Wedelolakton je kumestan s protinádorovými účinky, který byl izolovaný z rostlin Wedelia chinensis, Eclipta alba a Eclipta prostata. V minulosti byly popsány některé cíle jeho protinádorového působení, kompletní mechanismus účinku na nádorové buňky však dosud není znám. Tato práce prokázala bifázní působení wedelolaktonu, v nízk