Ochrana soukromí a osobních údajů zaměstnanců - Zemanová Šimonová, Hana (2017)
Předmětem disertační práce je problematika ochrany soukromí a osobních údajů zaměstnanců. Nejprve je pozornost věnována obecným východiskům, zejména pak funkcím a základním zásadám pracovního práva. Dále je podána analýza pojmu soukromí, jeho chápání v základních pracovněprávních vztazích a jeho proměn v souvislosti s technologickým vývojem. Pokračováno je výkladem práva na ochranu osobních údajů, a to včetně rozboru nové koncepce právní úpravy v EU. Dále je pozornost zaměřena na ochranu soukromí a osobních údajů zaměstnanců v souvislosti s kontrolními oprávněními zaměstnavatele a rovněž jsou analyzována vybraná kontrolní opatření zaměstnavatele. V neposlední řadě je pojednáno o právních prostředcích ochrany zaměstnance při neoprávněném zásahu do práva na ochranu soukromí nebo práva na ochranu osobních údajů.