Způsoby obcházení zákonné úpravy pracovní doby v ČR s důrazem na flexibilní formy zaměstnání a jejich právní úpravu - Železníková, Kateřina (2017)
Tato práce se zabývá úpravou pracovní doby a doby odpočinku a dále instituty s tímto tématem souvisejícími, tj. prací přesčas, pracovní pohotovostí a další dohodnutou prací přesčas ve zdravotnictví. V této souvislosti se zabývá primárně jejich teoretickým uchopením, se zohledněním příslušné judikatury a analyzuje způsoby, jakými smluvní strany pracovněprávních vztahů těchto institutů v praxi zneužívají, čímž taktéž obchází zákon, jeho cíl a účel. Dále pojednává o služebních telefonech a právní povaze jejich užívání při výkonu závislé práce. V neposlední řadě též zpracovává institut fixní mzdy a dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, které jsou rovněž využívány ze strany zaměstnavatelů k obcházení zákona. Pomyslná druhá část práce je pak věnována flexibilním formám zaměstnávání, kdy je nejprve pojednáno o účinné právní úpravě těchto institutů, následně je rozebírána navrhovaná novela zákoníku práce a v závěru je též obsažena kapitola o úpravě těchto institutů v EU a vybraných členských státech.