Nepůvodní hlaváčovité ryby (Gobiidae) v potravních řetězcích dolního toku Dyje - Mikl, Libor (2018)
Několik druhů hlaváčovitých ryb pocházejících z Ponto-Kaspické oblasti významně rozšířilo od 90. let 20. století svůj areál. Hlaváč černoústý (Neogobius melanostomus) a hlavačka mramorovaná (Proterorhinus semilunaris) pronikli z Dunaje až na území ČR do povodí dolní Moravy a Dyje. V našich podmínkách obsadili především prostředí kamenných záhozů, kde se zanedlouho plně etablovali a stali se dominantními druhy ichtyofauny. Předložená práce je v evropských tocích první studií, zabývající se kvantitativním hodnocením vlivu nepůvodních hlaváčovitých ryb na společenstvo makrozoobentosu a jejich významem v potravě dravých druhů ryb. Nepůvodní hlaváčovité ryby i při relativně nízkých hustotách (2,1 ind.m-1 břehové linie) mají významný negativní vliv na společenstvo makrozoobentosu dolní Dyje. V přítomnosti hlavačky klesla abundance makrozoobentosu o 15 % a v přítomnosti hlaváče i hlavačky společně o 36 %.