Accelerating Chemical Simulation through Model Modification - Pazúriková, Jana (2018)
Počítačové modelovanie a simulácie pomáhajú výskumu v mnohých oblastiach vedy. Ponúkajú nový uhol pohľadu pre teórie a nové možnosti pre experimenty, čo využívajú predovšetkým prírodné vedy. V oblasti simulácií chemických procesov je nesmierne užitočnou výpočetnou metódou molekulová dynamika. V jej simuláciách sa častice pohybujú kvôli svojej potenciálnej a kinetickej energii. Charakter a vlastnosti častíc spolu s ich vzájomnými interakciami sa dajú popísať na rôznych úrovniach aproximácie, od kvantových modelov až po hrubozrnné. Dva aspekty zamedzujú ešte širšiemu používaniu simulácií molekulovej dynamiky: cena a presnosť modelov. Vysoké výpočetné nároky pramenia z potreby dlhých časových škál simulácií, tie sú spôsobené vlastnosťami fyzického sveta alebo požiadavkami na vedecké metódy. Problematická presnosť vychádza z nutnosti aproximovať. Okrem kvantového popisu sveta všetky ostatné modely nahrádzajú komplexné nelineárne správanie skalárom alebo empirickou funkciou, všetko za účel