Construction of a far-infrared ellipsometer and an experimental study of optical properties of ferromagnetic cobaltites - Friš, Pavel (2018)
V této dizertacní práci se zabýváme dvema tématy: konstrukcí a vlastnostmi vakuového elipsometru pro vzdálenou infracervenou oblast s promenným úhlem dopadu a feromagnetickými kobaltáty. Nejdríve jsou popsány fyzikální základy, které jsou potrebné pro popis obou témat. Poté je popsána konstrukce elipsometru a jeho hlavních komponent. Elipsometr je založen na Fourierovském spektrometru, vlastní vakuové komore s pocítacem rízeným theta-2theta goniometrem a bolometrem s uzavreným cyklem helia. Elipsometr pracuje v módu s rotacním analyzátorem v rozsahu 50-680 cm−1. Nalezli jsme a korigovali artefakty, napr. nehomogení svazek spektrometru a konecnou odrazivost zrcadel. Vlastnosti elipsometru byly testovány na krystalu SrTiO3. V oblasti prekryvu se výsledky merení velmi dobre shodují s merením z komercního elipsometru pro strední infracervenou oblast. Elipsometr muže být doplnen heliovým kryostatem s uzavreným cyklem, který umožnuje merit v rozsahu teplot 5-400 K. Tato práce také obsahuje pop