Regulace diferenciace lidských pluripotentních kmenových buněk manipulací signálování FGF2 - Váňová, Tereza (2018)
Lidské pluripotentní kmenové buňky (PSCs) jsou in vitro udržovány v nediferencovaném stavu exogenně přidávaným fibroblastovým růstovým faktorem (FGF2). Lidské PSCs samy produkují FGF2, který je sekretován do extracelulárního prostoru, kde spouští autokrinní/parakrinní signalizaci. V první části své disertační práce jsem analyzovala, zda je sekrece FGF2 z lidských PSCs spojena s aktivitou tyrosin kinázy exprimované v hepatocelulárním karcinomu (TEC) a jak se autokrinní/parakrinní signalizace zprostředkovaná TEC kinázou podílí na diferenciaci lidských PSCs. Významné narušení sekrece FGF2 snížením exprese TEC kinázy pomocí krátké vlásenkové (sh) RNA potvrdilo úlohu TEC kinázy v FGF2 sekreci u lidských PSCs. Cílená diferenciace lidských PSCs se sníženou expresí TEC odhalila nezbytnost TEC kinázy a funkčního sekrečního mechanismu FGF2 v mesodermální diferenciaci a zároveň nutnost jejich potlačení při vzniku neuroektodermu.