Prognostický význam biomarkerů u akutního koronárního syndromu - Kubena, Petr (2018)
Úvod Akutní koronární syndrom (AKS) zahrnuje akutní infarkt myokardu a nestabilní anginu pectoris. Akutní infarkt myokardu je celosvětově hlavní příčinou mortality. Tato práce je rozdělena na část teoretickou, která se zabývá diagnostikou a nedůležitějšími biomarkery vXoblasti akutních koronárních syndromů, a na část praktickou, která je zaměřena na prognostický význam dvou biomarkerů u pacientů s akutním koronárním syndromem. Těmito biomarkery jsou sCD146, protein, jehož uvolňování se do krevní plazmy bylo popsáno při systémovém městnání a tato práce nově popisuje diagnostický přínos u pacientů s akutním koronárním syndromem. Druhým biomarkerem je cystatin C, marker k diagnostice akutního poškození ledvin, který u pacientů s AKS vykazuje význam prognostický. Metodika V práci s sCD146 bylo vyhodnoceno celkem 927 konsekutivních pacientů s AKS. Plazmatické hodnoty sCD146, BNP (brain natriuretic peptide) a vysoce senzitivního troponinu T byly změřeny do 24 hodin od vzniku bolestí na hrudi.