Riziková stratifikace pacientů s akutní infarktem myokardu na základě dat získaných v průběhu katetrizačního vyšetření - Tesák, Martin (2018)
V naší práci jsme posoudili dva nové hemodynamické parametry, end-diastolic volume adjusted stroke work, EW, odvozený z tzv. preload recruitable stroke work, a poměr systolického krevního tlaku k end-diastolickému tlaku v levé koomře, SBP/EDP, u pacientů s infarktem myokardu s elevacemi ST úseku. Oba parametry byly srovnány s konvenčními prediktory 30denní a roční úmrtnosti, jmenovitě ejekční frakcí, end-diastolickým tlakem, maximální rychlostí vzestupu nitrokomorového tlaku a mozkovým natriuretickým peptidem. Hodnotili jsme i příspěvek jednotlivých parametrů ke zlepšení prognostického významu TIMI risk skóre. Oba nové parametry prokázaly vysokou prediktivní hodnotu pro 30denní a roční úmrtnost. Jsme přesvědčeni, že tyto parametry by mohly zlepšit časné rozhodování o léčebné strategii u pacientů s akutním infarktem myokardu.