Comparative phylogeography of the Somali-Maasai region in eastern Africa using selected rodent species as a model - Aghová, Tatiana (2018)
Región Somali-Masai (predovšetkým savanové ekosystémy) patria k najmenej preskúmaným oblastiam Afriky z biogeografického hladiska; chýbajú základné genetické informácie o vnútrodruhovej a medzidruhovej štruktúre savanových organizmov. Preto je veľmi obtiažne identifikovať historické faktory (ako Plio-Pleistocéne klimatické zmeny, geomorfologické bariéry, atď.), ktoré ovplyvnili evolúciu savanovej bioty vo východnej Afrike. Drobné cicavce, predovšetkým hlodavce sú vhodným modelovým organizmom pre fylogeografické rekonštrukcie z niekoľkých dôvodov. Sú viazané na špecifický typ habitatu, majú nízku schopnosť migrovať na veľké vzdialenosti a relatívne vysokú mutačnú rýchlosť na mitochondriálnej DNA. V predkladanej dizertačnej práci som analyzovala genetickú štruktúru štyroch rodov hlodavcov, ktoré žijú predovšetkým/čiastočne v otvorených habitatoch v Somali-Masai regióne: myš (Mus, podrod Nannomys), Saccostomus, pieskomil (Gerbilliscus) a myš bodlinatá (Acomys).