Mechanismy oprav DNA studované metodami pokročilé konfokální mikroskopie - Suchánková, Jana (2018)
Mechanismus odpovědi na poškození DNA je základní, dobře regulovaný proces, který buňce slouží k rozpoznání DNA lézí. Různé typy poškození jsou rozpoznávány celou řadou proteinů, které se v průběhu buněčného cyklu specificky váží k poškozenému chromatinu a zodpovídají za jeho opravu. V první části práce je analyzována distribuce a dynamika proteinů 53BP1, BMI1, MDC1, γH2AX, NBS1, PCNA, coilinu, BRCA1 v lokálně indukovaných DNA lézích. Kinetika jejich vazby k poškozené DNA je studována jak u živých buněk, tak u fixovaných vzorků po provedení imunofluorescenčního barvení. Druhá část práce je zaměřena na studium funkčního propojení mezi proteiny p53, 53BP1 a MDC1. V kontextu specifických mutací genu TP53 je analyzována nejen interakce mezi proteiny MDC1 a 53BP1, ale také vazba 53BP1 k poškozenému chromatinu. Tato práce se zabývá zapojením proteinu p53 do regulace mechanismů oprav jako je homologní rekombinace a nehomologní spojování konců.