Trestněprávní aspekty drogové trestné činnosti a její specifika - Sedláčková, Jolana (2017)
Disertační práce pojednává o specifických trestněprávních aspektech drogové trestné činnosti, s nimiž se právní teorie a praxe setkává. V úvodu práce je nastíněn historický vývoj drog, s důrazem na období od konce druhé světové války do současnosti na českém území. Navazuje přehled mezinárodní právní úpravy, jak se se změnami ve společnosti i vývoji na drogové scéně postupně proměňovala a rozbor aktuální úpravy skutkových podstat trestných činů podle § 283 až § 287 trestního zákoníku a trestných činů s touto problematikou souvisejících. Uvedena je analýza některých procesních odlišností typických pro drogovou kriminalitu i v oblasti dokazování a související aktuální otázky řešené v této oblasti. Práci zakončuje komparace české a slovenské právní úpravy a oblast mezinárodní policejní a justiční spolupráce. Cílem disertační práce je přinést ucelený pohled na zadanou problematiku, zhodnotit zejména aktuální českou právní úpravu, upozornit na její nedostatky a předložit náměty de lege ferenda.