Legalizácia príjmu z trestnej činnosti - Machová, Michaela (2017)
Pranie špinavých peňazí ako fenomén prejavujúci sa najmä od 20. storočia nadobúda zvláštnu závažnosť v dobe globalizovaného sveta charakterizovaného technologickým pokrokom a presunom aktivít do virtuálneho a kybernetického sveta. Hovoríme o závažnom negatívnom jave vyskytujúcom sa na celom svete, ktorý sa spája nielen s bežnou kriminalitou, ale často práve so závažnou trestnou činnosťou, ako napr. drogová trestná činnosť, organizovaný zločin, terorizmus, nedovolený obchod so zbraňami/ ľuďmi, daňová trestná činnosť, trestná činnosť spojená s internetom a pod., pričom páchatelia tejto trestnej činnosti s obľubou využívajú rozdielnosť právnych úprav jednotlivých štátov. Na účinné potlačenie tohto negatívneho javu je potrebné spojenie síl jednotlivých štátov a vytvorenie efektívneho systému boja proti praniu špinavých peňazí, čo sa deje na medzinárodnej, európskej aj vnútroštátnej úrovni.