Tvorba právních předpisů ústředních orgánů státní správy - Plachý, Jiří (2017)
Práce se zabývá tvorbou právních předpisů ústředních orgánů státní správy a odpovídá na základní otázku, zda současná tvorba těchto právních předpisů v České republice naplňuje požadavky na tvorbu dobrého práva. Práce používá pro tvorbu právních předpisů ústředních orgánů státní správy zjednodušený pojem „právotvorba“ a vnímá ji jako formalizovaný proces, který se skládá z jednotlivých, na sebe navazujících stadií s počátečním stadiem vzniku potřeby regulace určitých společenských vztahů a závěrečným stadiem, ve kterém dochází ke splnění nezbytných podmínek pro vyvolání právních důsledků vázaných na nabytí účinnosti právního předpisu. Neoddělitelnou součástí tohoto procesu je následná kontrola, případně i zrušení právního předpisu. Využitím různých přístupů a metod autor upozorňuje na některé nedostatky a klíčové problémy v právotvorbě; zároveň ale nabízí i možná řešení.