Příprava externí kontroly pro detekční systémy založené na reverzně transkripční real time PCR - Mikel, Pavel; Králík, Petr; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2018)
Viry způsobující infekce z potravin představují heterogenní skupinu patogenních agens, které jsou příčinou infekčních onemocnění postihujících člověka. Z evropského i světového hlediska mají z této skupiny virových agens největší dopad na zdraví lidí noroviry (NoV), virus hepatitidy A (HAV) a virus hepatitidy E (HEV), jejichž genom je tvořen jednořetězcovou RNA s pozitivní polaritou (+ssRNA). V současnosti je naprostá většina metod pro průkaz virů v potravinách založena na uvolnění virových částic ze vzorku, jejich zakoncentrování, izolaci virové nukleové kyseliny a její detekci a případně kvantifikaci. K samotné detekci a kvantifikaci se využívají moderní molekulárně biologické metody, z nichž především kvantitativní reverzně transkripční polymerázová řetězová reakce v reálném čase (RT-qPCR) nachází za tímto účelem nejčastější uplatnění. Předmětem disertační práce je příprava univerzální externí kontroly analýzy vzorků potravin na přítomnost virů způsobujících infekce z potravin s vyu
The food-borne viruses are the heterogeneous group of pathogenic agents causing infectious diseases affecting humans. From the European and world point of view, noroviruses (NoV), hepatitis A virus (HAV) and hepatitis E virus (HEV), whose genomes consist of positive-sense single-stranded RNA (+ssRNA), have the greatest impact on human health. Currently, the majority of the methods for detecting food-borne viruses is based on the release of viral particles from the sample, their concentration, the isolation of viral nucleic acid and its detection and quantification. The advanced methods of molecular biology are used for the detection and quantification of food-borne viruses, of which the real-time quantitative reverse transcription polymerase chain reaction (RT-qPCR) is the most frequent use for this purpose. The dissertation is focused on the preparation of a universal external control of the analysis of food samples for the presence of food-borne viruses using RT-qPCR, which is routin
Vedoucí práce: Petr Králík
Součástí příloh je 9 separátních publikací
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: analýza potravin; externí kontrola analýzy; molekulární biologie -- metody; RT-qPCR; virologie potravin; external control of analysis; food virology; molecular biology -- methods; Food Analysis; disertace; dissertations