Řízení ve věcech služebního poměru příslušníků bezpečnostních sborů - Stavinoha, Zdeněk (2017)
Rigorózní práce je zaměřena na právní úpravu řízení ve věcech služebního poměru podle části dvanácté zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů. Hlavním cílem této práce je zejména prostřednictvím judikatury správních soudů zevrubně popsat a vysvětlit současnou právní úpravu řízení ve věcech služebního poměru, v kterém se rozhoduje o právech a povinnostech příslušníků bezpečnostních sborů. V práci je tudíž vymezena povaha služebního poměru, definován služební funkcionář jako správní orgán a jeho možná podjatost, vztah služebního zákona ke správnímu řádu, disciplinární řízení a konečně jsou zde představeny možné návrhy na změny stávající právní úpravy.