Porcelán jako konceptuální médium - Novotná, Hana; Stehlíková Babyrádová, Hana, 1959-; Masarykova univerzita. Katedra výtvarné výchovy (2018)
Dizertační práce s názvem Porcelán jako konceptuální médium si klade za cíl analyzovat a popsat sou-časné tendence a interpretace spojené s užitím porcelánu ve výtvarném umění, a to nejen jako utili-tárního materiálu, ale i jako součásti uměleckého díla konceptuálního charakteru. Práce představí autory na české umělecké scéně, s důrazem na nejmladší generaci a její autentické projevy, kteří po-užívají tento prastarý materiál jako svěží médium schopné aktuálních sdělení. Dále seznámí s tvor-bou renomovaných čínských autorů, kteří jsou v tomto oboru na světové špičce. Celý výzkum bude uveden do historických i pedagogických souvislostí.
The dissertation entitled Porcelain as a conceptual medium aims to analyze and describe contempo-rary tendencies and interpretations associated with the use of porcelain in the visual arts, not only as a utilitarian material but also as part of a conceptual art work. The work will be presented by the au-thors on the Czech art scene, with the emphasis on the youngest generation, its authentic expres-sions, using this ancient material as a fresh medium capable of up-to-date communication. Will also get acquainted with the work of renowned Chinese authors who are world leaders in this field. The whole research will be presented in historical and pedagogical contexts.
Vedoucí práce: Hana Stehlíková Babyrádová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2018
Keywords: čínský porcelán; instalace (umění); interpretace uměleckého díla; kaligrafie; konceptuální umění; porcelánové výrobky; porcelán; užité umění; applied arts; art interpretation; calligraphy; conceptual art; Chinese porcelain; installations (art); porcelain products; porcelain; disertace; dissertations